ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ

Το εντερικό μικροβίωμα αποτελεί το σύνολο του μικροβιακού πληθυσμού που ζει στο έντερο μας. Περιέχει δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα κύτταρα της εντερικής χλωρίδας μας είναι 10 φορές περισσότερα από τα δικά μας. Αν σε αυτά προσθέσουμε τους μικροοργανισμούς που φιλοξενούμε στο δέρμα, στα μάτια και σε όλα τα υπόλοιπα όργανά μας, αντιλαμβάνεται κανείς πως τίποτε απ’ ότι μας συμβαίνει δεν είναι ανεξάρτητο από την ύπαρξη των μικροοργανισμών αυτών. Το εντερικό μικροβίωμα ζυγίζει συνολικά εώς 2 κιλά. Το ένα τρίτο του εντερικού μικροβιώματος είναι κοινό για τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ τα δύο τρίτα είναι συγκεκριμένα για τον κάθε έναν από εμάς. Με άλλα λόγια, η μικροχλωρίδα ή μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί την προσωπική μας ταυτότητα, ένα ιδιαίτερο ατομικό αποτύπωμα, που θα έλεγε κανείς πως είναι μοναδικό, όπως και ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός.

Με πιο απλά λόγια, η ανθρώπινη μικροχλωρίδα αποτελείται από πάνω 1.500 είδη μικροοργανισμών. Τα γονίδια που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα κύτταρα, αποτελούν το ανθρώπινο μικροβίωμα. Όσο για το τι μπορούν να κάνουν, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην πλειονότητά τους είναι σύμμαχοί μας, καθώς μας βοηθούν να διασπάσουμε τις τροφές που καταναλώνουμε, αλλά και μας προστατεύουν από τους βλαβερούς μικροοργανισμούς, καθώς τους κρατούν υπό έλεγχο. Ωστόσο, είναι προφανές ότι το γαστρεντερικό μικροβίωμα συνδέεται άμεσα με τη διατροφή.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του εντερικού μικροβιώματος στην υγεία του ανθρώπου περιλαμβάνουν:

  1. Ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού
  2. Την παραγωγή διαφόρων ενζύμων για τις διαδικασίες πέψης και απορρόφησης τροφών.
  3. Ρύθμιση του pH στο γαστρεντερικό σωλήνα.
  4. Την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (SGFA) που είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου αλλά και ορισμένων βακτηρίων.
  5. Την σύνθεση βιταμινών (βιταμίνη Κ, βιταμίνες συμπλέγματος).
  6. Μετατροπή των χολικών οξέων που εκκρίνονται από το ήπαρ, για την σωστή πέψη των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.

Παραγωγή αντιμικροβιακών και αντιμηκυτιασικών ουσιών ( απαραίτητες για την τοπική άμυνα του εντερικού σωλήνα). Ενίσχυση του μεταβολισμού των διαφόρων καρκινογόνων ουσιών της διατροφής καθώς και των φαρμακευτικών ουσιών.