IDNA TEST

Πως να βρούμε την ιδανική διατροφή και άσκηση για εμάς;

Με το iDNA test εξετάζονται γενετικοί πολυμορφισμοί, οι οποίοι είναι κληρονομούμενοι, δηλαδή δεν αλλοιώνονται με το πέρασμα των χρόνων, για αυτό και η εξέταση γίνεται για μια φορά στη ζωή μας. Για το λόγο αυτό μπορούμε να το κάνουμε οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, καθώς αποτελείται από μια γρήγορη και εύκολη δειγματοληψία που διαρκεί 1-2 λεπτά συλλέγοντας σάλιο από το εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο) με ειδικό βαμβακοφόρο στυλεό. Η εξέταση αφορά στην ανάλυση ενός μεγάλου φάσματος γονιδίων, που σχετίζονται με τη διατροφή και διατροφογενετικά νοσήματα. Μέσα από τα αποτελέσματα της ανάλυσης ο καθένας μπορεί να γνωρίζει την διατροφή που ταιριάζει στο γονιδιακό του υπόβαθρο. Στόχος είναι η δημιουργία ενός διατροφικού πλάνου που δεν υπάγεται σε κατηγορίες, αλλά αποτελεί μια πλήρως εξατομικευμένη προσέγγιση των κατάλληλων για τον καθένα διατροφικών συνηθειών.

Όσον αφορά τη Διατροφογενετική πρόκειται για έναν νέο επιστημονικό κλάδο, ο οποίος χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία της γενετικής για τη μελέτη της σχέσης μεταξύ γονιδίων, διατροφής και υγείας. Η επιστήμη αυτή της Διατροφογενετικής μας επιτρέπει να κατανοήσουμε ότι τα διαφορετικά γονίδια που έχουμε, επηρεάζουν τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στα τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουμε, μας βοηθά να διαχειριστούμε το βάρος μας, αλλά και να προλάβουμε σχετιζόμενα νοσήματα, γνωρίζοντας τις ανάγκες μας.

Αναλυτικότερα πρόκειται για την ανάλυση του Διατροφικού προφίλ μέσω 37 γονιδίων και βλέπουμε εξατομικευμένα:

  • Αν υπάρχει ευαισθησία στους υδατάνθρακες.
  • Την ευαισθησία στα κορεσμένα λίπη.
  • Την ικανότητα αποτοξίνωσης των κυττάρων.
  • Αν υπάρχει τάση για εμφάνιση κληρονομικής παχυσαρκίας.
  • Αν υπάρχει ευαισθησία στην καφεΐνη, στο αλκοόλ, στο αλάτι.
  • Την προσωπική σύσταση για πρόσληψη βιταμινών (αν χρειάζεται να πάρουμε συμπληρώματα διατροφής και αν ναι τι είδους)
  • Αν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Ποια διατροφή μας ταιριάζει εξατομικευμένα.
  • Τι προδιάθεση υπάρχει για ασθένειες που σχετίζονται με θέματα διατροφής (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη – διαβήτη, καρδιαγγειακά και γενικά πρόωρη γύρανση).

Η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου ελέγχου έγκειται στο γεγονός ότι μπορούμε να αλλάξουμε το “περιβάλλον” μας, καθώς τα γονίδια με τα οποία γεννιέται ο άνθρωπος δεν αλλάζουν. Ωστόσο, είναι απαραίτητη σε όλους αλλά ιδιαίτερα σε νεογνά γιατί όπως προαναφέραμε γίνεται μια φορά στη ζωή μας και έτσι μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο του οργανισμού μας από μικρή ηλικία, προφυλάσσοντας τον με την κατάλληλη πρόληψη σύμφωνα με τα αποτελέσματα του DNA.